Kimonon ompelukurssi

Kimono on sopiva kaikille

Tämä kimono on sopivan kokoinen kaikille, eli siis todellinen onesize- ja unisex-vaate. Oikeita japanilaisia kimonoja voidaan ommella jopa vuosia, mutta tämä kimono valmistuu yhdessä illassa. Kimonon ompelee noin  4-5 tunnissa.

Kimono on rentoa ommeltavaa aloittelijallekin. Kaavaa ei tarvita, senkun vaan leikkaa/ repii kankaan sopiviksi paloiksi ja huristelee ompelukoneella. Me olemme käyttäneet tässä saumuria ja ompelukonetta, mutta pärjäät oikein hyvin pelkällä ompelukoneella. Silloin saumat on vain huoliteltava erikseen siksak -ompeleella. Kimono onkin todella hyvä aloittelijan ompelutyö, sillä siinä ommellaan pitkiä saumoja.

Huom! Olemme tässä kurssissa pyrkineet välttämään ompelutermien käyttöä, mutta silloin tällöin niitä saattaa lipsahdella joukkoon. Selityksiä löytyy ohjeen lopusta.


Haluatko tulostaa tämän ohjeen? Tässä pdf versio: Kimono-ohjeet_ Verstas247 

Pantterikuvioinen kimono

 

Tarvikkeet

  • Kangasta 2,25 – 2,50 m
  • Ompelukone (ja saumuri, jos löytyy)
  • Ompelulankaa
  • Sakset
  • Mittanauha
  • Paperia ja kynä
  • Silitysrauta ja -lauta
 

Kankaan valinta ja hankkiminen

 

Päätä kimonon pituus

Haluatko kimonosta lyhyen jakkumallisen, nilkkapituisen liepottimen vai jotain siitä väliltä? Mittaa sopiva pituus vaikka valmiista mekosta tai takista, joka on mielestäsi hyvän pituinen. Ota mitta olkasaumasta helmaan. Videon esimerkissä on tehty noin 115 cm pitkä kimono. Siihen tarvitaan noin 225 cm kangasta, joka on 150 cm leveää.

Videon esimerkissä on käytetty 250 cm kangasta, jotta se varmasti riittää. Kapeampaakin kangasta voi ihan hyvin käyttää, ja muutaman sentin erot eivät ole kovin merkittäviä väljän kimonon mitoissa.

Hanki kangasta

Ylellisestä viskoosista tulee iltarientoihin sopiva katseenvangitsija ja tuplagauzesta tai vohvelikankaasta lempeän pehmeä kylpytakki. Pellava toimii erittäin hienosti myös! Verstaalla on tehty kimonoita ihan kaikenlaisista materiaaleista keinonahkasta scubaan.

Ensimmäisen kimonon materiaaliksi kannattaa valita hyvin laskeutuva kangas, kuten esim. polyestersatiini, viskoosi tai Lyocel (Tencel). Sillä, jos totta puhutaan, näitä kimonoja tulee tehtyä varmasti useampi kappale!

Entä kuviointi? Helpoimmalla pääset, jos valitset yksivärisen kankaan tai sellaisen kankaan, jonka kuvion suuntaa ja/tai kohdistamista ei tarvitse miettiä. Tärkeintä kuitenkin on, että kangas miellyttää silmääsi.

Leikkuusuunnitelma

Kimonoon et tarvitse kaavaa, sillä kimono rakennetaan suorakulmioisista osista. Osat leikataan kankaasta mittojen mukaan.

Piirrä kankaan mitat leikkuusuunnitelmaan ennen leikkaamista, jotta kangas varmasti riittää, ja saat palat leikattua oikein. 

Aloita mittaamalla kankaan leveys ja pituus. Piirrä nyt kankaan muotoinen suorakulmio. Helpointa on käyttää suhdelukua 1/10, jolloin 150 cm leveä kangas tarkoittaa 15 cm leveää suorakaidetta. 

Osien leveydet ovat

  • Hihat 30 cm (2 kpl)
  • Takakappale 90 cm
  • Etukappaleet 40 cm (2 kpl)
  • Huolittelukaitale 6 -10 cm (2 kpl)
  • Vyö oman maun mukaan: kapea tai leveä tai jätä kokonaan pois

Osien pituus

Kimonon pituus ja siten etu- ja takakappaleiden pituudet määrittyvät valitsemasi kimonon pituuden mukaan. Merkitse taka- ja etukappaleiden mitat leikkuusuunnitelmaan.

Kimonon pituus määrittelee, mistä kohtaa kangasta jää tarpeeksi materiaalia huolittelukaitaleiden leikkaamiseen. Jos teet pitkän kimonon, ja kangas on kapeaa, täytyy huolittelukaitaleet leikata etukappaleiden vierestä. 

Hihoihin voi käyttää koko kankaan leveyden. Jos kangas on kapeampi, vaikka 145 cm leveää, tulee hihoista silloin vähän kapeampia, mutta kimono on niin väljä, että se ei haittaa.

Muutoksia kokoon 

Kimonon kokoa on helppo muuttaa, kunhan muistaa tehdä muutokset sekä etu- että takakappaleeseen. Jos haluat tehdä kimonon sopivaksi xxxl -koossa tai vaikka lapselle, voit muuttaa kimonon kokoa muuttamalla osien leveyksiä. Isomman kimonon saat, jos lisää takakappaleeseen esimerkiksi 10 cm ja vastaavasti molempiin etukappaleisiin 5 cm. Pienempi lapsille sopiva kimono vastaavasti tehdään kaventamalla kappaleita. 

Hihojen pituutta voit muokata säätämällä hihakappaleen leveyttä. Tässä käytetty 30 cm leveä kappale yltää noin 10 cm ranteesta ylöspäin, jolloin kimono on mukava vielä käyttää. Hihan leveyttä taas muokkaat säätämällä hihakappaleen pituutta.

 

Leikkaus

Kimonon kappaleet mitataan ja leikataan leikkuusuunnitelman mukaisesti. Voit myös repiä kankaan, jos kangas repeytyy suoraan.

 

 

Aloita hihoista. 

  • Mittaa mittanauhalla kankaasta 30 cm leveä osio, jonka leikkaat/ revit irti.
  • Taita kappale kahtia, ja leikkaa/ revi hihakappaleet erikseen.
  • Nyt sinulla on kaksi 30 cm leveää palaa.

 

Seuraavaksi leikkaa taka- ja etukappaleiden alareunasta yli jäävä osio pois, jotta kimonosta tulee oikean pituinen. 

Jatka samalla tavalla mittaamalla aina reunasta sopivan levyinen kappale, ja irrottamalla se repimällä tai leikkaamalla.

Ompelu

  1. Jos käytät ompelukonetta etkä saumuria, ensimmäiseksi huolittele purkautuvat reunat siksakilla.
  2. Ompele olkasaumat. Ompele etu- ja takakappaleet kiinni toisiinsa hartioiden kohdalta oikeat puolet vastakkain. Jos et käytä saumuria, niin muista huolitella saumanvarat samalla. Silitä saumat, jotta niistä tulee siistit.
  3. Hihan kiinnitys. Aloita merkkaamalla hihakappaleen keskikohta hakkimerkillä tai nuppineulalla: Taita hiha kahtia ja merkkaa olkasauman kohta hihan reunaan. Kiinnitä hiha nuppineuloilla kimonoon, oikeat puolet vastakkain. Aloita olkasauman kohdalta ja etene aina kädentien alareunaa kohti. Ompele hiha kiinni kimonoon.
  4. Sivusaumat. Kiinnitä sivusaumat kiinni nuppineuloilla, oikeat puolet vastakkain. Aloita ompelu hihan suusta ja ompele sauma kiinni. Kainaloiden kohdalla tarkkuutta, sillä siihen tulee 90 asteen kulma. Tarkista kainalosaumat ja ompele tarvittaessa ompelukoneella uusi tikki vähän kauempaa sauman reunasta, jotta kainaloon ei jää reikää.
  5. Helman huolittelu. Käännä helmaa 2 cm kaksi kertaa ja silitä silitysraudalla käänne tasaiseksi. Huom. Voit tarvittaessa säädellä kimonon pituutta käänteen koolla. Ompele silitetty käänne suoralla tikillä.
  6. Hihansuiden huolittelu. Käännä hihat nurin päin ja käännä hihansuuta sisäänpäin 2 cm kaksi kertaa samalla tavalla kuin helmassa. Silitä käänne tasaiseksi. Ompele käänne suoralla tikillä.
  7. Huolittelukaitaleen valmistelu. Huolittelukaitale on kimonon niskasta eteen kulkeva “reunus”. Huolittelukaitale tehdään kahdesta osasta. Osia yhdistävä sauma kohdistetaan niskan keskelle. Tee näin:
    • Ompele huolittelukaitaleet yhteen, jolloin saat yhden pitkän kaitaleen.
    • Silitä huolittelukaitale kaksinkerroin, nurjat puolet vastakkain.
    • Leikkaa pieni hakkimerkki kimonon niskaan keskelle (0,3 cm) tai merkitse keskikohta nuppineulalla.
    • Mittaa kimonon etureunan pituus niskan keskeltä hakkimerkistä alas helmaan asti.
    • Leikkaa huolittelukaitale saumasta helmaan päin mitattuna saman pituiseksi kuin kimono on niskan keskikohdasta helmaan. Lisää 1 cm saumanvaraa.
    • Taita huolittelukaitale kummastakin päädystä 1 cm sisään päin oikeat puolet vastakkain ja ompele päädyt umpeen.
  8. Huolittelukaitaleen ompelu kimonoon.
    • Kohdista huolittelukaitale sauma niskaan merkitsemääsi keskikohtaan.
    • Kiinnitä huolittelukaitale kimonon etureunaan nuppineuloilla oikeat puolet vastakkain.
    • Ompele huolittelukaitale kiinni kimonon etureunaan.
  9. Päälitikkaukset. Silitä huolittelukaitaletta ja kimonoa yhdistävä saumanvara kimonoon päin. Tikkaa saumanvara suoralla ompeleella kiinni kimonoon. Huolittelukaitaleesta tulee näin siisti, eikä se aukea käytössä väärään suuntaan. 

Muutama valokuva vielä avuksi huolittelukaitaleen ompeluun 

Vasemmalla: Huolittelukaitale ommellaan pussiin

 

Oikealla: Kohdista huolittelukaitaleen sauma keskelle niskaa.

Oikealla: Päällitikkaus kääntää huolittelukappaleen oikein päin ja tekee reunasta siistin.

 

 Vasemmalla: Huolittelukaitale ommellaan kiinni alas asti. Tässä kuva alareunasta sisäpuolelta

.

Vyö ei ole pakollinen

Kimonoa on helppo pitää ilman vyötä kesäisenä päällysvaatteena. Jos kuitenkin haluat tehdä vyön, sinulla on monta mahdollisuutta. 

Tässä helppo vyö näin alkuun. 

  • Leikkaa tai revi kankaasta 12 cm leveä ja 1,9 metriä pitkä suikale. Jos kankaassa ei ole näin pitkää yhtenäistä osiota, voit tehdä suikaleen kahdesta lyhyemmästä pätkästä, jotka ompelet yhteen. 
  • Silitä oikeat puolet vastakkain suikale puoliksi, jolloin sinulla on 6 cm leveä suikale.
  • Ompele pitkä reuna ja toinen pääty kiinni.
  • Käännä vyö oikein perin ja ompele toinenkin pääty kiinni.
  • Silitä.  Nyt sinulla on noin 5 cm leveä ja 1,9 metriä pitkä vyö. 
Voit muuttaa helposti vyön pituutta ja leveyttä tai käyttää vaikka nahkaista vyötä. 
itse ommeltu kimono

Kimono on nyt valmis! Sovita, ja nauti uudesta lempivaatteesta!

Pari ompelutermiä

Hakki – merkki = pieni saksilla tehty leikkaus reunassa 0,2-0,3 mm. Käytetään vaatekappaleiden kohdistamiseen keskenään.

Huolittelukaitale = kapea kangas, jonka avulla vaatteen reunat huolitellaan. Vaihtoehtoinen tapa esimerkiksi reunan kääntämiseen.

Kysy lisää

Tuliko hankaluuksia ompelussa? Meiltä voi aina kysyä lisää ohjeita ja vinkkejä kimonon ompeluun. Ota yhteyttä somessa Verstas247: Facebook ryhmässä tai laita viesti Instagramissa

Kimonon ompelusta järjestetään myös silloin tällöin sewalong tapahtumia online. Tule ihmeessä mukaan! 

itse tehty kimono

Kimonon ompelukurssi

Kimono on sopiva kaikille

Tämä kimono on sopivan kokoinen kaikille, eli siis todellinen onesize- ja unisex-vaate. Oikeita japanilaisia kimonoja voidaan ommella jopa vuosia, mutta tämä kimono valmistuu yhdessä illassa. Kimonon ompelee noin  4-5 tunnissa.

Kimono on rentoa ommeltavaa aloittelijallekin. Kaavaa ei tarvita, senkun vaan leikkaa/ repii kankaan sopiviksi paloiksi ja huristelee ompelukoneella. Me olemme käyttäneet tässä saumuria ja ompelukonetta, mutta pärjäät oikein hyvin pelkällä ompelukoneella. Silloin saumat on vain huoliteltava erikseen siksak -ompeleella. Kimono onkin todella hyvä aloittelijan ompelutyö, sillä siinä ommellaan pitkiä saumoja.

Huom! Olemme tässä kurssissa pyrkineet välttämään ompelutermien käyttöä, mutta silloin tällöin niitä saattaa lipsahdella joukkoon. Selityksiä löytyy ohjeen lopusta.


Haluatko tulostaa tämän ohjeen? Tässä pdf versio: Kimono-ohjeet_ Verstas247 

Pantterikuvioinen kimono

 

Tarvikkeet

  • Kangasta 2,25 – 2,50 m
  • Ompelukone (ja saumuri, jos löytyy)
  • Ompelulankaa
  • Sakset
  • Mittanauha
  • Paperia ja kynä
  • Silitysrauta ja -lauta
 

Kankaan valinta ja hankkiminen

 

Päätä kimonon pituus

Haluatko kimonosta lyhyen jakkumallisen, nilkkapituisen liepottimen vai jotain siitä väliltä? Mittaa sopiva pituus vaikka valmiista mekosta tai takista, joka on mielestäsi hyvän pituinen. Ota mitta olkasaumasta helmaan. Videon esimerkissä on tehty noin 115 cm pitkä kimono. Siihen tarvitaan noin 225 cm kangasta, joka on 150 cm leveää.

Videon esimerkissä on käytetty 250 cm kangasta, jotta se varmasti riittää. Kapeampaakin kangasta voi ihan hyvin käyttää, ja muutaman sentin erot eivät ole kovin merkittäviä väljän kimonon mitoissa.

Hanki kangasta

Ylellisestä viskoosista tulee iltarientoihin sopiva katseenvangitsija ja tuplagauzesta tai vohvelikankaasta lempeän pehmeä kylpytakki. Pellava toimii erittäin hienosti myös! Verstaalla on tehty kimonoita ihan kaikenlaisista materiaaleista keinonahkasta scubaan.

Ensimmäisen kimonon materiaaliksi kannattaa valita hyvin laskeutuva kangas, kuten esim. polyestersatiini, viskoosi tai Lyocel (Tencel). Sillä, jos totta puhutaan, näitä kimonoja tulee tehtyä varmasti useampi kappale!

Entä kuviointi? Helpoimmalla pääset, jos valitset yksivärisen kankaan tai sellaisen kankaan, jonka kuvion suuntaa ja/tai kohdistamista ei tarvitse miettiä. Tärkeintä kuitenkin on, että kangas miellyttää silmääsi.

Leikkuusuunnitelma

Kimonoon et tarvitse kaavaa, sillä kimono rakennetaan suorakulmioisista osista. Osat leikataan kankaasta mittojen mukaan.

Piirrä kankaan mitat leikkuusuunnitelmaan ennen leikkaamista, jotta kangas varmasti riittää, ja saat palat leikattua oikein. 

Aloita mittaamalla kankaan leveys ja pituus. Piirrä nyt kankaan muotoinen suorakulmio. Helpointa on käyttää suhdelukua 1/10, jolloin 150 cm leveä kangas tarkoittaa 15 cm leveää suorakaidetta. 

Osien leveydet ovat

  • Hihat 30 cm (2 kpl)
  • Takakappale 90 cm
  • Etukappaleet 40 cm (2 kpl)
  • Huolittelukaitale 6 -10 cm (2 kpl)
  • Vyö oman maun mukaan: kapea tai leveä tai jätä kokonaan pois

Osien pituus

Kimonon pituus ja siten etu- ja takakappaleiden pituudet määrittyvät valitsemasi kimonon pituuden mukaan. Merkitse taka- ja etukappaleiden mitat leikkuusuunnitelmaan.

Kimonon pituus määrittelee, mistä kohtaa kangasta jää tarpeeksi materiaalia huolittelukaitaleiden leikkaamiseen. Jos teet pitkän kimonon, ja kangas on kapeaa, täytyy huolittelukaitaleet leikata etukappaleiden vierestä. 

Hihoihin voi käyttää koko kankaan leveyden. Jos kangas on kapeampi, vaikka 145 cm leveää, tulee hihoista silloin vähän kapeampia, mutta kimono on niin väljä, että se ei haittaa.

Muutoksia kokoon 

Kimonon kokoa on helppo muuttaa, kunhan muistaa tehdä muutokset sekä etu- että takakappaleeseen. Jos haluat tehdä kimonon sopivaksi xxxl -koossa tai vaikka lapselle, voit muuttaa kimonon kokoa muuttamalla osien leveyksiä. Isomman kimonon saat, jos lisää takakappaleeseen esimerkiksi 10 cm ja vastaavasti molempiin etukappaleisiin 5 cm. Pienempi lapsille sopiva kimono vastaavasti tehdään kaventamalla kappaleita. 

Hihojen pituutta voit muokata säätämällä hihakappaleen leveyttä. Tässä käytetty 30 cm leveä kappale yltää noin 10 cm ranteesta ylöspäin, jolloin kimono on mukava vielä käyttää. Hihan leveyttä taas muokkaat säätämällä hihakappaleen pituutta.

 

Leikkaus

Kimonon kappaleet mitataan ja leikataan leikkuusuunnitelman mukaisesti. Voit myös repiä kankaan, jos kangas repeytyy suoraan.

 

 

Aloita hihoista. 

  • Mittaa mittanauhalla kankaasta 30 cm leveä osio, jonka leikkaat/ revit irti.
  • Taita kappale kahtia, ja leikkaa/ revi hihakappaleet erikseen.
  • Nyt sinulla on kaksi 30 cm leveää palaa.

 

Seuraavaksi leikkaa taka- ja etukappaleiden alareunasta yli jäävä osio pois, jotta kimonosta tulee oikean pituinen. 

Jatka samalla tavalla mittaamalla aina reunasta sopivan levyinen kappale, ja irrottamalla se repimällä tai leikkaamalla.

Ompelu

  1. Jos käytät ompelukonetta etkä saumuria, ensimmäiseksi huolittele purkautuvat reunat siksakilla.
  2. Ompele olkasaumat. Ompele etu- ja takakappaleet kiinni toisiinsa hartioiden kohdalta oikeat puolet vastakkain. Jos et käytä saumuria, niin muista huolitella saumanvarat samalla. Silitä saumat, jotta niistä tulee siistit.
  3. Hihan kiinnitys. Aloita merkkaamalla hihakappaleen keskikohta hakkimerkillä tai nuppineulalla: Taita hiha kahtia ja merkkaa olkasauman kohta hihan reunaan. Kiinnitä hiha nuppineuloilla kimonoon, oikeat puolet vastakkain. Aloita olkasauman kohdalta ja etene aina kädentien alareunaa kohti. Ompele hiha kiinni kimonoon.
  4. Sivusaumat. Kiinnitä sivusaumat kiinni nuppineuloilla, oikeat puolet vastakkain. Aloita ompelu hihan suusta ja ompele sauma kiinni. Kainaloiden kohdalla tarkkuutta, sillä siihen tulee 90 asteen kulma. Tarkista kainalosaumat ja ompele tarvittaessa ompelukoneella uusi tikki vähän kauempaa sauman reunasta, jotta kainaloon ei jää reikää.
  5. Helman huolittelu. Käännä helmaa 2 cm kaksi kertaa ja silitä silitysraudalla käänne tasaiseksi. Huom. Voit tarvittaessa säädellä kimonon pituutta käänteen koolla. Ompele silitetty käänne suoralla tikillä.
  6. Hihansuiden huolittelu. Käännä hihat nurin päin ja käännä hihansuuta sisäänpäin 2 cm kaksi kertaa samalla tavalla kuin helmassa. Silitä käänne tasaiseksi. Ompele käänne suoralla tikillä.
  7. Huolittelukaitaleen valmistelu. Huolittelukaitale on kimonon niskasta eteen kulkeva “reunus”. Huolittelukaitale tehdään kahdesta osasta. Osia yhdistävä sauma kohdistetaan niskan keskelle. Tee näin:
    • Ompele huolittelukaitaleet yhteen, jolloin saat yhden pitkän kaitaleen.
    • Silitä huolittelukaitale kaksinkerroin, nurjat puolet vastakkain.
    • Leikkaa pieni hakkimerkki kimonon niskaan keskelle (0,3 cm) tai merkitse keskikohta nuppineulalla.
    • Mittaa kimonon etureunan pituus niskan keskeltä hakkimerkistä alas helmaan asti.
    • Leikkaa huolittelukaitale saumasta helmaan päin mitattuna saman pituiseksi kuin kimono on niskan keskikohdasta helmaan. Lisää 1 cm saumanvaraa.
    • Taita huolittelukaitale kummastakin päädystä 1 cm sisään päin oikeat puolet vastakkain ja ompele päädyt umpeen.
  8. Huolittelukaitaleen ompelu kimonoon.
    • Kohdista huolittelukaitale sauma niskaan merkitsemääsi keskikohtaan.
    • Kiinnitä huolittelukaitale kimonon etureunaan nuppineuloilla oikeat puolet vastakkain.
    • Ompele huolittelukaitale kiinni kimonon etureunaan.
  9. Päälitikkaukset. Silitä huolittelukaitaletta ja kimonoa yhdistävä saumanvara kimonoon päin. Tikkaa saumanvara suoralla ompeleella kiinni kimonoon. Huolittelukaitaleesta tulee näin siisti, eikä se aukea käytössä väärään suuntaan. 

Muutama valokuva vielä avuksi huolittelukaitaleen ompeluun 

Vasemmalla: Huolittelukaitale ommellaan pussiin

 

Oikealla: Kohdista huolittelukaitaleen sauma keskelle niskaa.

Oikealla: Päällitikkaus kääntää huolittelukappaleen oikein päin ja tekee reunasta siistin.

 

 Vasemmalla: Huolittelukaitale ommellaan kiinni alas asti. Tässä kuva alareunasta sisäpuolelta

.

Kimono on nyt valmis! Sovita, ja nauti uudesta lempivaatteesta!

Pari ompelutermiä

Hakki – merkki = pieni saksilla tehty leikkaus reunassa 0,2-0,3 mm. Käytetään vaatekappaleiden kohdistamiseen keskenään.

Huolittelukaitale = kapea kangas, jonka avulla vaatteen reunat huolitellaan. Vaihtoehtoinen tapa esimerkiksi reunan kääntämiseen.

Kysy lisää

Tuliko hankaluuksia ompelussa? Meiltä voi aina kysyä lisää ohjeita ja vinkkejä kimonon ompeluun. Ota yhteyttä somessa Verstas247: Facebook ryhmässä tai laita viesti Instagramissa

Kimonon ompelusta järjestetään myös silloin tällöin sewalong tapahtumia online. Tule ihmeessä mukaan! 

itse tehty kimono