Helppo trikoopaita - Opi ompelemaan

Trikoopaita tai -tunika on helppo tehdä!

Ovatko ompeluohjeet sinulle hepreaa ja kielitaito ruostunut? Tämä ohje suunntattu on aloittelijoille, ja siinä kerrotaan kaikki vaatteen ompeluun liittyvä samassa tahdissa, kun paitasi valmistuu. Olemme erityisesti panostaneet niihin aiheisiin, mitkä kaavaohjeissa ja käsityölehdissä jätetään yleensä kertomatta. 

Tämän ompelukurssin avulla opit ompelun perusteita samalla, kun teet uuden paidan. Näiden oppien avulla voit ommella itsenäisesti uusia vaatteita ja kartuttaa osaamistasi. 

Haluaisitko mieluummin tehdä tunikan tai mekon? Se onnistuu todella helposti tällä samalla kurssilla. Helman pituuden päätät sinä! 

Huom! Olemme tässä kurssissa pyrkineet välttämään ompelutermien käyttöä, mutta silloin tällöin niitä saattaa lipsahdella joukkoon. Selityksiä löytyy ohjeen lopusta.

helppo trikoopaita ompelu kurssi verkossa

Tarvikkeet

  • kaava ja kaavapaperia (leivinpaperi käy)
  • kangasta kaavan määrittämä määrä
  • sakset ja kynä
  • mittanauha
  • ompelukone ja lankaa (saumuri)
"Toivottavasti innostut
ompelusta!"
helppo trikoopaita ompelu kurssi verkossa
Venla Vitikka
Ompelija

Kaavan valinta ja oikean koon löytäminen

Hanki kaava

Voit käyttää ompeluun minkälaista peruspaidan kaavaa tahansa, sillä tekniikka ja ompelujärjestys ovat suurimmassa osassa samanlaisia, paidan mallista riippumatta. Kirjastosta, käsityölehdistä ja internetistä löytyy paljon ilmaisia kaavoja, joilla on helppo aloittaa ompelu. Useat kaavavalmistajat julkaisevat joitakin ilmaisia kaavoja, jotka ovat nimenomaan helpoimmasta päästä ja aloittelijoille sopivia.

Videon esimerkissä käytetään ilmaista kaavaa, jonka voit hankkia tästä. Paljon peruspaitojen ilmaiskaavoja löytyy myös esimerkiksi Jujunalta. Tämä Tessuti-fabricsin kaava on meidän lempparikaavoja, sillä malli on helppo ja se sopii kaiken kokoisille sekä mallisille ihmisille. Venepääntie tekee mallista kiinnostavan ja pudotetut olkapäät helpon ommella. 

Kaavassa pääntie, helma ja hihansuut vain käännetään nurjalle, mikä helpottaa ompelua entisestään. Tätä kaavaa on myös helppo varioida, kun ensin on oppinut tekemään perusmallin. Vesiputouspääntie, leveämpi helmakaitale, tai vaikka frilloja hihoihin. 

Jos hankit kaavan internetistä pdf -muodossa, se täytyy tulostaa ja teipata kasaan. Samaa kaavaa voi käyttää useamman kerran. Käsityölehden kaava-arkista kaava kannattaa piirtää läpi kaavapaperille tai leivinpaperille. 

     

       Ilmaisia kaavoja 

  • Kirjastosta 
  • Jujuna 
  • Tessuti-Fabrics
  • Patterns4pirates
     Ja monesta muusta 
     paikasta.
  

Löydä oma koko 

Mikään ei ole tylsempää kuin ommella kokonainen vaate ja huomata sen olevan liian pieni tai iso. Trikoovaatteissa se ei ole niin vakavaa, sillä kangas joustaa. Tässä kuitenkin muutama perusjuttu, joka kannattaa tehdä vaatteen sopivuuden varmistamiseksi.

Mittaa itseltäsi rinnanympärys ja lantionympärys. Etsi kaavasta kokotaulukko, ja vertaa omia mittojasi siihen. Huomaa, että vaatteen mitat eivät ole samat kuin vartalosi mitat: vaatteissa on mukana suunnittelijan valitsema väljyys. Kaavojen kokotaulukoissa on väljyydet huomioitu jo valmiiksi suunnittelijan toimesta.   

Jos mittaaminen itseltä tuntuu vaikealta, kannattaa ottaa mukavasti istuva ja sopiva valmis vaate, ja verrata sitä kaavaan. Siten pääsee yleensä helpommalla, sillä valmiissa vaatteessa on silloin sinun eikä kaavan suunnittelijan mieleinen väljyys. 

 

     

         Mitat 

  • Rinnanympärys (RY)
  • Lantionympärys (LY)

 

Hanki kangasta 

Yleensä kaavoissa lukee valmiiksi, minkä verran kangasta suurin piirtein tarvitaan. Perussääntönä voi pitää, että 150 cm leveää kangasta tarvitaan noin 1-1,5 metriä koosta riippuen. Kapeampia kankaita voi tarvita helposti enemmän, jos etu- ja takakappale eivät mahdu rinnakkain kankaalle, vaan ne täytyy laittaa peräkkäin.  Tähän videon esimerkkimalliin kangasta tarvitsee 1,2 m pienempiin kokoihin ja L-koosta ylöspäin  1,2 -1,5 m.  

Ensikertalaisena pääset helpoimmalla, jos valitset yksivärisen kankaan tai jossa kuvio on sellainen, että sitä ei tarvitse kohdistaa ja se voi olla vaatteessa miten päin vain. Isoja kuvioita täytyy yleensä kohdistaa paljon tarkemmin, ettei vaatteeseen tule nk. kohdistuskukkasia. Raitoja on myös hyvä kohdistaa saumoissa, mutta välttämätöntä se ei ole. 

         

      Kankaan määrä 

  • xxs – m 1,2 metriä 
  • l – xxl 1,2 – 1,5 metriä
 
     Tunika tai mekko 
  • vähintään mekon haluttu pituus + hihan pituus. 

 

Kankaan taittelu ja kaavojen asettelu

Kankaan asettelu on yksi tärkeimmistä vaiheista, jotta vaatteesta ei tule kiero. 

Yleensä etu- ja takakappaleet asetellaan taitetulle kankaalle, jolloin molemmista puolista tulee saksittua varmasti samanlaiset. Taite on merkitty kaavaan esimerkiksi Fold, keskietu KE – keskitaka KT.

Löydätkö kankaasta langansuunnan (LS)? 
Lanka kulkee trikookankaissa hulpioreunan suuntaisesti. Kankaan taitteiden  tulee mennä langansuuntaisesti. Samoin kaavoissa yleensä on kerrottu langansuunta, jonka mukaisesti kaava asetetaan kankaalle.

Kaavassa saattaa olla pitkä nuoli merkkaamassa langansuuntaa tai sitten yksinkertaisesti taitteen kohdalla lukee myös LS-langansuunta. 



 Taittele kangas huolellisesti langansuunnan mukaisesti. 


 

 Kankaan taittelu 

Kangasta ei kannata taittaa puoliksi (vaikka useissa lehtien leikkuusuunnitelmissa niin tehdäänkin) sillä silloin kankaasta jää pienempiä yksittäisiä paloja jäljelle ja kangasta kuluu enemmän. 
 
Kangas kannattaa ensisijaisesti taitella siten, että molemmat kankaan hulpioreunat taitetaan keskelle. Silloin kangas tulee käytettyä hyvin hyödyksi.
 

Jos kangas on tarpeaksi leveä, saatat saada molemmat sekä etukappaleen että takakappaleen mahtumaan vierekkäin. 

Tämä kangas oli vain 140 cm leveä, ja jäi just naftisti liian pieneksi. 

 

Ei hätään, tähänkin on näppärä ratkaisu. 

Tee näin! (Tsekkaa kuvat)  

  • Aloita taittamalla kangas pituussuunnassa puoliksi.
  • Asettele takakappale kankaan hulpioreunaan siten, että väliin jää saumanvara (noin 1 cm) ja kaavan taitereuna on langansuorassa.

 

  • Nipistä kiinni kaavan ja kankaan kulmista pihtiotteella. Ota kiinni vain päälimmäisestä kerroksesta kangasta.     
 
  • Nosta reuna yhdellä hulmautuksella itseesi päin siten, että taite siirtyy kaavan reunaan.  

Näin saat juuri sinun kaavan koolle sopivan taitteen. 

 

Tarvittaessa voit vielä mittanauhalla tarkistaa, että taitettu kangas on yhtä leveä hulpioreunasta taitteelle. Ota mitta noin kolmesta kohdasta. 

 

Aseta kaavat kankaalle siten, että taitteet ovat oikeissa kohdissa. Jokaisessa kaavan palassa on yleensä kerrottu, mihin langansuuntaan kaava asetellaan kankaalle.

Jos kankaassasi on jokin kuvio, jonka pitäisi mennä tiettyyn suuntaan, muista laittaa etu- ja takakappaleet saman suuntaisesti. Jos vahingossa kuvio menee väärään suuntaan, aina voi tietysti sanoa kaikille, että se on tarkoituksella niin! 

Hihat kannattaa leikata aina kaksinkertaiselta kankaalta, silloin kuin se vain on mahdollista, sillä hihojen täytyy olla erilaiset vasemmalle ja oikealle puolelle. Muuten tulee helposti leikattua kaksi oikeanpuoleista hihaa. 

Hihoja ei yleensä voida leikata taitteelta, sillä ne eivät ole aivan symmetriset. Hihan takaosaan jätetään nimittäin hieman enemmän kangasta halausvaraksi, jotta käsi pääsee liikkumaan hyvin. Videon esimerkkikaavassa tämäkin on tehty helpoksi, ja käytetty pudotettua olkapäätä, jolloin hiha voidaan leikata taitteelta. Helppoa! 

Kiinnitä kaavat nuppineuloilla tai kaavapainoilla kankaaseen. 

 

 

Muista tsekata kankaan kuvio, kun asettelet kaavan osia kankaalle. 

 

 

 

Muista saumanvarat!

Muista tarkistaa saumanvarat. Ammattilaisten kaavoissa on yleensä saumanvarat valmiina, mutta käsityölehtien ja internetistä saatavissa kaavoissa näin ei yleensä ole. Meidän esimerkkikaavassa ei ole saumanvaroja valmiina, joten leikkaamme noin 1 cm saumanvarat kauttaaltaan. Jos käytät saumuria, 1 cm on aivan tarpeeksi.

Jos taas ompelet ompelukoneella, voit harkita 1,5 cm saumanvaroja, jotta huolittelulle jää enemmän tilaa. Pakollista se ei ole. 

Pitäisikö kaava piirtää kankaalle? Toiset vannovat piirtämisen nimeen, mutta näin isoissa kappaleissa nuppineulat voivat olla tarpeeksi pitämään kaavan paikoillaan kankaalla. Tarvitset terävät sakset! Piirtämiseen voi käyttää liituja tai tummilla kankailla ohutta tussia. 

Leikkaa kankaasta kaavan mukaiset palat. Jännää! 

 

       Tsekkilista ennen kuin saksit: 

  • Ovatko kaavat langansuuntaan?
  • Onko kankaan kuvio hyvin? 
  • Onko taite oikeassa kohdassa? 
  • Ovatko hihat myös kaksinkertaiselta kankaalta? 
  • Ovatko saumanvarat oikein? 
 

Ompelu

Kun kangas on saatu leikattua, onkin ompelun vuoro. Usein näissä helpoissa peruspaidoissa ompeluun menee alle puolet paidan valmistusajasta. Oletkin siis jo voiton puolella! 

1. Ompelukone: jos käytät ompelukonetta etkä saumuria, huolittele purkautuvat reunat siksakilla.

 

 

 

2. Ompele pääntie.

Videon esimerkkipaidassa aloitetaan ompelemalla pääntie, sillä pääntie käännetään vain helposti vaatteen sisäpuolelle. 

Käännä siis pääntiestä noin 1-1,5 cm vaatteen sisäpuolelle ja ompele joustavalla tikillä. Esimerkiksi kolmipiste siksak toimii tässä hyvin. Jos haluat kokeilla kaksoisneulalla ompelua, sekin sopii joustavan kankaan huolitteluun. 

Vaihtoehto: Jos haluat ommella pääntielle huolittelukaitaleen, ompele ensin olkasaumat ja sitten vasta pääntie. Erilaisia tapoja ommella pääntie on useita, ja voit harjoitella niitä seuraaviin paitoihin. 

3. Ompele olkasaumat. 

Ompele etu- ja takakappaleet kiinni toisiinsa hartioiden kohdalta oikeat puolet vastakkain. 

Jos et käytä saumuria, niin muista huolitella saumanvarat viimeistään tässä vaiheessa. 

Silitä saumat auki, jotta niistä tulee siistit. Tee näin: nurjalta puolelta silitä saumanvara litteäksi paitaa vasten. 

Samalla silittäessä tulee yleensä huomattua, jos sauma ei olekaan hyvä tai siihen on jäänyt vaikka reikä. 

4. Hihan kiinnitys. 

Aloita merkkaamalla hihakappaleen keskikohta hakkimerkillä tai nuppineulalla: Taita hiha kahtia ja merkkaa olkasauman kohta hihan reunaan. Kiinnitä hihat nuppineuloilla paitaan, oikeat puolet vastakkain. Aloita olkasauman kohdalta ja etene aina kädentien alareunaa kohti. Ompele hihat kiinni paitaan.

 

6. Helman huolittelu. 

Käännä helmaa 2 cm kaksi kertaa ja silitä silitysraudalla käänne tasaiseksi. Huom. Voit tarvittaessa säädellä pituutta käänteen koolla. Ompele silitetty käänne suoralla tikillä.

7. Hihansuiden huolittelu. 

Käännä hihat  nurin päin ja käännä hihansuuta sisäänpäin 2 cm kaksi kertaa samalla tavalla kuin helmassa. Silitä käänne tasaiseksi. Ompele käänne suoralla tikillä.

8. Tukitikkaus pääntielle 

Tukitikkaus vahvistaa sauman ja tekee siitä siistin. Ompele noin 2-3 cm pitkä suora ommel pääntielle juuri sauman alapuolelle. Ommel yhdistyy lopusta vanhaan saumaan. 

Paita on nyt valmis! Sovita, ja nauti uudesta lempivaatteesta!

Muutokset Mekkoon tai tunikaan

Hanki kangasta enemmän. Jos kangas on 150 cm leveää, sitä kuluu noin mekon pituus + hihan pituus. Kapeampaa kangasta voit joutua ostamaan kaksi kertaa mekon pituuden verran. 

Jatka kaavaa helmasta suoralla viivalla niin pitkäksi, kuin haluat. Voit ottaa mitan vaikka mieleisestä vanhasta tunikasta olkasaumasta helmaan, ja tehdä kaavasta yhtä pitkän. Voit leventää helmaa noin 1 cm tai alle, mutta se ei ole välttämätöntä. 

Kaavan asettelu kankaalle,  kankaan leikkaaminen ja ompelu tehdään kuten paidassakin. 

Pari ompelutermiä

Hakki – merkki = pieni saksilla tehty leikkaus reunassa 0,2-0,3 mm. Käytetään vaatekappaleiden kohdistamiseen keskenään.

Hulpio = Kankaan reuna, joka ei rispaannu. Pakalta leikatuissa kankaissa yleensäkKankaan molemmissa reunoissa.  

Huolittelukaitale = kapea kangas, jonka avulla vaatteen reunat huolitellaan. Vaihtoehtoinen tapa esimerkiksi reunan kääntämiseen. 

LS / langansuunta = kankaan hulpioreunan suunta. Neuloksissa silmukoiden suunta. Kudotuissa kankaissa loimilankojen suunta.  Purkaessa kudottua kangasta loimilangat jäävät näkyviin pystyyn. 

Kysy lisää!

Tuliko hankaluuksia ompelussa? Meiltä voi aina kysyä lisää ohjeita ja vinkkejä trikoon ompeluun. Ota yhteyttä somessa Verstas247: Facebook ryhmässä tai laita viesti Instagramissa

Trikoopaitojen ompelusta järjestetään myös silloin tällöin sewalong tapahtumia online. Tule ihmeessä mukaan! 

helppo trikoopaita ompelu kurssi verkossa