Vähänkään monimutkaisempaa saippuaa tehdessä kannattaa tehdä suunnitelma etukäteen ja kirjata lämmitettävät saippuaerät ja laskea määrät, ainakin suurin piirtein. Mikäs sen mukavampaa, kuin tehdä suunnitelmia saippuoista!
Ensimmäiseksi kannattaa mitata ja leikata saippuamassat. Ensimmäisessä esimerkissä teemme 2 dl kokoisen saippuan, joten massaa tarvitaan 200 g. Jos käytät erikoisen muotoista muottia, voit mitata sen tilavuuden esimerkiksi täyttämällä muotin vedellä ja sitten mittaamalla veden määrän. Saippuamassan paino on tarpeeksi lähellä veden määrää.
Huom: Muotin tulee olla vähän isompi kuin tehtävä saippua!
Työjärjestys
Mieti työjärjestys massojen värien mukaan. Aloita mielellään valkoisesta ja siirry tummempaan, jolloin astioita ei tarvitse pestä välissä.
Jos käytät muita värejä ja/tai sekä tavallista että läpinäkyvää massaa, varaudu pesemään astia, eli katso pesupiste valmiiksi tai varaa itsellesi useita vesihaudeastioita.