Kauniita saippuoita valmismassasta

Saippuoita osaa tehdä jokainen

Helppoja, turvallisia ja kauniita saippuoita opit tekemään yhdessä illassa. Tällä verkkokurssilla vältät ikävät välivaiheet ja onnistut varmasti! 

 

Saippua on mielenkiintoinen työstettävä aine, se on vähän kuin savea, josta voi valamalla muotoilla vaikka minkälaisia muotoja ja kauniita teoksia. 

Lisäksi saippuat ovat tarpeellisia. Valmiit Melt&Pour saippuamassat ovat varmasti turvallisia. 

Tässä ohjeessa on reseptit kolmeen saippuaan, joista voit helposti varioida loputtomiin omia versioitasi. 

1. Helppo kolmen raidan kerrossaippua 

2. Sydämellinen saippua 

3. Pyörrekolmio saippua 

 

Tarvikkeet näitä ihania saippuoita varten voi ostaa esimerkiksi Limepopista. Limepopilta löytyy valmis aloittelijan paketti, josta löytyy näissä ohjeissa käytettyjä värejä. 

 

Työvälineet

 
  • Liesi (tai mikro)
  • Kattila ja siihen sopiva vesihaudekulho
  • Alusta (ellei ole helposti pyyhittävää pöytätasoa)
  • Keittiöpyyhe
  • Iso, terävä veitsi
  • Lusikoita tai syömäpuikkoja hämmentämiseen
  • Keittiövaaka, jos on olemassa. Ilmankin pärjää.
  • Denaturoitua alkoholia suihkepullossa, esimerkiksi Neo Amiseptia (käytetään tässä videossa). Vaihtoehtoisesti voit käyttää isopropyleenia (se tulee laimentaa noin 70 %:si). Myös taikapähkinävesi eli hamamelisvesi käy, ja on luonnonmukaisempi vaihtoehto.
Tarvitset myös pesupisteen lähelle.  

Muotit

Muotteina voit käyttää melkein mitä vaan. 

Nestekartongit esim. maitopurkit, paputetrat ja pillimehut ovat käteviä, sillä ne on helppo repiä muotin ympäriltä pois. Ne ovat meidän lempparimuotteja, sillä niissä värit ja tekniikka pääsevät oikeuksiinsa.

Silikonimuotit ovat myös helppoja käyttää ja niitä on paljon tarjolla esim. kirpputoreilla. Muffinssi-, suklaa-, jääpalamuotit, kaikki käyvät. 

Huom! Pieni rasia on hyvä alkuun, jotta voit testata monenlaisia malleja. Saippuaa tulee helposti paljon, ja ei kannata tehdä heti kovin isoja saippuoita. 

Suunnittele massat ja työjärjestys

 

Vähänkään monimutkaisempaa saippuaa tehdessä kannattaa tehdä suunnitelma etukäteen ja kirjata lämmitettävät saippuaerät ja laskea määrät, ainakin suurin piirtein. Mikäs sen mukavampaa, kuin tehdä suunnitelmia saippuoista!

Ensimmäiseksi kannattaa mitata ja leikata saippuamassat. Ensimmäisessä esimerkissä teemme 2 dl kokoisen saippuan, joten massaa tarvitaan 200 g. Jos käytät erikoisen muotoista muottia, voit mitata sen tilavuuden esimerkiksi täyttämällä muotin vedellä ja sitten mittaamalla veden määrän. Saippuamassan paino on tarpeeksi lähellä veden määrää. 

Huom: Muotin tulee olla vähän isompi kuin tehtävä saippua!

Työjärjestys

Mieti työjärjestys massojen värien mukaan. Aloita mielellään valkoisesta ja siirry tummempaan, jolloin astioita ei tarvitse pestä välissä.  

Jos käytät muita värejä ja/tai sekä tavallista että läpinäkyvää massaa, varaudu pesemään astia, eli katso pesupiste valmiiksi tai varaa itsellesi useita vesihaudeastioita. 

 





"Saippuan tekemisessä
voit olla luova"
Elina
Saippuamaakari

     

 Saippuamäärän arviointi

Yksi dl vettä vastaa noin 

100 g saippuamassaa. 

     
  

1. Helppo kolmen raidan kerrossaippua on hyvä ensimmäinen työ

Tässä saippuassa tulevat tutuksi saippuan tekemisen työvaiheet ja saat tuntumaa massan käsittelyyn.

Aloita tästä 

  • Tiskaa ja kuivaa muotti.
  • Suunnittele värit. Voit käyttää vain yhtä väriä ja laittaa sitä vähemmän keskimmäiseen saippuaerään tai sitten käyttää kahta erilaista väriä. Meidän saippuassa on käytetty mica-värejä: sävyt ovat vanha roosa ja burleski. Voit kuitenkin käyttää vain Burleskia ja laittaa sitä ensimmäiseen kerrokseen vain aavistuksen, jotta saat vaaleamman värin.
  • Leikkaa ja punnitse saippuamassat valmiiksi.  Tasaiset raidat saadaan jakamalla massa kolmeen osaan. Tähän esimerkkiin tarvitaan siis saippuamassaa kolmeen erilaiseen raitaan 66 g jokaiseen.
  • Laita vesi kiehumaan ja saippuamassa vesihauteeseen lämpiämään.
  • Saippuamassa lämmitetään vesihauteessa. Jos vesihauteeseen pääsee saippuaa, ja se alkaa kuplia, vaihda vesi uuteen.

     

       Resepti

  • valkoinen saippuamassa 200g
  • vanha roosa mica väri
  • burleski mica väri
     
  

 Ensimmäinen kerros on valkoinen

Täytä kattila vedellä noin puoleenväliin ja laita vesihaudeastia päälle. Laita kattila liedelle lämpiämään. 

Ota kolmasosa saippuamassaa ja pilko se pieniksi paloiksi. Laita saippuapalat vesihaudeastiaan lämpenemään. Kuumenna, älä anna kiehua. Sekoittele varovasti.

  • Varo, ettei saippuamassa kupli liikaa. 
  • Älä sekoita liian lujaa, ettei tule ylimääräisiä kuplia.   

Kaada sulanut saippuamassa muottiin varovasti. Kuivaa kaatoastian pohja keittiöpyyhkeellä, jotta märästä vesihaudeastiasta ei tipu vettä muottiin. 

 

Suihkuta päälle alkoholia tai taikapähkinävettä, sillä se poistaa pinnan kuplat ja kiinnittää saippuan seuraavaan kerrokseen. Anna levätä tasaisella alustalla noin 15-20 min. Massan jähmettyminen riippuu niin lämpötilasta, ilmankosteudesta ja muotissa olevan massan määrästäkin. 

Itse tehdyt saippuat

Seuraavana värilliset kerrokset

Kun ensimmäinen kerros alkaa olla jähmettynyt, voit aloittaa seuraavan kerroksen sulattamisen. Kerros on tarpeeksi jähmeä, kun siinä ei näy enää päällyskalvon alla liikettä.

Sulata 2. kerroksen massa vesihauteessa. Sekoittele varovasti.

Kun massa on sulanut, lisätään väri. Voit tehdä 2. kerroksen värikerroksesta vaaleamman laittamalla vähemmän väriä. Mica -väriä tarvitaan noin veitsenkärjellinen, mutta voit itse valita, miten paljon väriä haluat.  Sekoita väri pikkuhiljaa sirotellen ja rauhallisesti sekoitellen, kunnes massa on tasaisen ja mieluisan väristä.

Kaada massa erittäin varovasti ensimmäisen valkoisen kerroksen päälle. Kova paine voi rikkoa edellisen kerroksen pinnan. 

Suihkuta pinnalle alkoholia tai taikapähkinävettä.  Se hävittää kuplia ja kiinnittää seuraavan kerroksen.

Odota vähintään 15 minuuttia, jotta saippua ehtii jähmettyä ennen kolmannen kerroksen tekemistä. 

 

Kolmas kerros on kaikista tummin

Laita seuraava kolmannes vesihauteeseen ja lisää värit kuten edellä. Tarkista, että edellinen kerros on kuivunut tarpeeksi ja kaada varovasti seuraava kerros. Suihkuta alkoholia pinnalle.

 

Pinnan koristelu    

Ripottele Mica-värejä hieman päälle ja suihkuta alkoholia pinnalle. Alkoholi liikuttaa värejä ja tekee kauniita kuvioita pinnalle. 

 

Viimeistely ja odotus 

Anna saippuan vetäytyä parisen tuntia. Odota, että saippua kuivuu ja kovettuu kokonaan. Saippuamassasta tehtyjen saippuoiden ei tarvitse antaa erikseen kypsyä, mutta niiden on oltava kokonaan kovettuneita.

Kuori muotti varovasti. 

Leikkaa saippua kolmeen osaan, ja siisti reunoja jos haluat.

Odota vähintään 2 päivää ennen kuin otat saippuat käyttöön. Useampi päivä ei haittaa. Voit paketoida saippuat voima- tai vaikka kaavapaperiin.

 

Odota muutama päivä 

ennen kuin otat 

saippuat käyttöön.

 

 

Onneksi olkoon, olet valmistanut ensimmäisen saippuasi!

2. Sydämellinen saippua

Uusi saippuatekniikka haltuun  

Kun olet harjoitellut ensimmäisen kerrossaippuan, voit ryhtyä jo hieman haasteellisempiin versioihin. 

Sydänsaippua tehdään kolmesta erilaisesta osasta. Valkoinen pohja varmistaa, että sydämet erottuvat hyvin kirkkaan massan joukosta ja tekee lopputuloksesta siistimmän. Sydämet valetaan erillisessä muotissa ja kirkas massa kaadetaan päälle.   

 

Muotti ja saippuamassa

Muoteiksi tarvitset jonkin laakean muotin ja sydänmen mallisen silikonimuotin. Voit käyttää myös muita pieniä silikonimuotteja, mitä kotoa sattuu löytymään, vaikkapa tähtiä, aaltovaaseja tai muumipeikkoja. Laakeana muottina voi käyttää esimerkiksi mehutetraa. 

Saippuoiden määrät joudut arvioimaan oman muotin mukaisesti. Mittaa muotin kokonaistilavuus laittamalla sinne vettä saippuan verran. Meidän muotti on tässä ollut 1,2 dl eli saippuamassaa tarvittiin yhteensä 120 g. 

 

itse tehty saippua

Aloita tästä

  • Tiskaa ja kuivaa muotit. 
  • Suunnittele värit. Pohjalle laitetaan valkoista massaa. Sydämet on tässä tehty Tumma Kirsikka -värillä ja kirkkaan massan kiilteenä toimii Omenan vihreä. Voit käyttää Kirsikan tilalla Burleskia
  • Leikkaa ja punnitse saippuamassat valmiiksi. Koska erillisiä osia on kolme, tarvitsisit normaalisti kolme erillistä saippuamassaerää. Nyt kuitenkin käytössä on kaksi muottia, joten voit tehdä valkoiset massat yhdellä sulatuskerralla. Tarvitset siis yhden erän valkoista massaa (54 g) ja yhden erän kirkasta massaa (66 g). 
  • Saippuamassa lämmitetään vesihauteessa. Jos vesihauteeseen pääsee saippuaa, ja se alkaa kuplia, vaihda vesi uuteen.

     

       Resepti – 120 g saippua

  • valkoinen pohja perusmassasta 40g
  • vaalenapunaiset sydämet Tumma kirsikka mica-värillä – 14 g
  • kirkas kerros koristeltuna vihreällä micalla – 66 g 
     
  

 

1. Pohja ja sydämet

Saippuamassa pohjaa ja sydämiä varten sulatetaan kerralla. Varaa noin kolmasosa muotin tilavuudesta valkoista massaa. Meillä sitä tuli 54 g. 

Sulata massa vesihauteessa, ja kaada suurin osa muotin pohjalle. Muotti on silloin noin ¼ täynnä. Säästä vähän sulanutta massaa sydänten tekemistä varten. 

Suihkuta alkoholia saippuamassan päälle. 

Laita loput massasta takaisin vesihaudekattilan päälle. Sekoita Tumma Kirsikka -micaa loppuun massaan. 

Kaada sydänmuotteihin ja suihkuta alkoholia päälle. 

Siirrä jäähtymään vähintään 15 minuutiksi.

Pese sulatusastiat.   

2. Saippuan asettelu

Asettele valkoisen pohjan päälle sydämet. Meidän saippuaan saatiin juuri ja juuri mahtumaan kolme sydäntä. 
 

3. Kirkas massa

Sulata kirkasta massaa 66 g ja sekoita siihen joukkoon Omenan vihreää tai haluamaasi glitteriä. Ole varovainen, ettei väriä tule liikaa, ja massa säilyy läpinäkyvänä. 

Kaada  massa varovasti saippuamuottiin valkoisen pohjan ja sydämien päälle. Suihkuta alkoholia. 

Anna kuivua hyvin muutama tunti ennen kuin otat muotista pois ja ota käyttöön vasta parin päivän päästä.

Sydänsaippua on nyt valmis!

3. Haastetta lisää pyörteillä ja useilla osilla

Suuunnitelma 

Tähän saippuaan tulee jo viisi erillistä osaa. Niistä  jokainen tehdään erikseen. Opit tekemään kirkkaisiin osiin pyörteitä ja jähmettämään saippuaa kallistuksin. 

  1. Valkoinen kerros selkeyttää saippuan 
  2. Kirkas oranssi massa sisältää mica-pyörteitä 
  3. Musta aktiivihiilikerros rajaa saippuan kerroksia 
  4. Valkoinen kerros selkeyttää taas saippuaa
  5. Kirkas merenvihreä sisältää lisää mica-pyörteitä. Lisäaineksina tässä ovat kullanvärinen mica ja merenvihreä mica.

Muotti ja saippuamassa 

Suorakaiteen mallinen muotti. Me käytimme tässä paputölkkiä. 

Muotin koko on 300 g, josta puolet (150g) on valkoista ja puolet (150g) läpinäkyvää saippuamassaa. 

Molemmat massat jaetaan vielä kahteen erilliseen osaan eli 

75 g ja 75 g molempia.

 

1. Kerros – valkoinen vino kerros

  • Pilko valkoinen massa pienemmäksi – 75 g
  • Sulata massa vesihauteessa. Varo kiehumista. Kun massa on sulanut, nosta se vedestä ja kuivaa astian pohja.
  • Kaada massa varovasti muottiin. 
  • Asettele muotti kallistukseen vaikkapa kirjojen avulla. Kallistaessa tarkista, että muotin pohja ei tule näkyviin. 
  • Suihkuta alkoholia pinnalle. 
  • Anna jäähtyä vähintään 20 minuuttia. Voit viedä massan myös jääkaappiin jäähtymään.
  • Pese sulatusastia. 

2. Kerros – kirkas kerros pyörteillä

  • Pilko ja sulata vesihauteessa kirkas massa – 75 g 
  • Lisää porkkanaöljyä muutamia tippoja. Porkkanaöljy värjää kullankeltaisen kuultavaksi. Jos sinulla ei ole porkkanaöljyä, voit laitaa ihan vähän kuparin väristä micaa. 
  • Laita muotti tasaiselle alustalle. 
  • Kaada massa varovasti muottiin. 
  • Ripottele päälle Kupari-micaa ja Omenan vihreää micaa hieman 
  • Alkoholia päälle pari suihkausta. Värit lähtevät vajoamaan ja liikkeelle.  
  • Tee muutama sekoittava liike varovasti pyörteiden tekemiseksi
  • Toista muutaman kerran samalla, kun saippua hyytyy. Lisää alkoholia, mica värejä, ja pyöräytä väreistä pyörteitä varovasti. Värit jäävät silloin eri kerroksiin. 
  • Anna kovettua vähintään 20 minuuttia
 

3. Kerros – musta 

  • Sulata valkoista massaa hieman
  • Sekoita noin 1 tl aktiivihiiltä joukkoon. Massasta pitäisi tulla aivan mustaa. Sekoitus on tärkeää etenkin aktiivihiilen kanssa, ja siinä menee pidempään kuin mica-väreissä. Aktiivihiili kerrostuu helposti pinnalle, mutta kärsivällisellä sekoittamisella se kyllä liukenee. Aktiivihiilen voi myös sekoittaa ensin pieneen määrään öljyä, ja sitten vasta sekoittaa saippuamassan joukkoon. 
  • Kaada varovasti muottiin. 

4. Valkoinen kerros tehdään taas kallistuksella

  • Tee, kuten ensimmäisessä kerroksessa. 
  • Ole tarkkana, mihin suuntaan kallistat muotin, jotta kerros tulee vinoon oikeaan suuntaan. 

5. Kirkas kerros merenvihreää

  • Sulata 75 g kirkasta massaa kuten edellä. 
  • Sekoita sulaneeseen massaan hieman Merenvihreää, mutta vain hieman. 
  • Kaada massa muottiin. 
  • Ripottele päälle vähän kuparia ja kultaa. 
  • Ruiskuta alkoholia päälle. Mica-jauheet sekoittuvat hiljakseen pinnalla ja vajoavat pohjalle. 
  • Lisää kultaa ja kuparia kesken jähmettymisen ja tee muutama pyörittävä liike samalla. 

Onneksi olkoon, saippua on nyt valmis!

Väreistä saippuoissa 

Me olemme tässä käyttäneet mica-värejä, joita käytetään paljon meikeissä. Mica -värejä on olemassa luonnollisia mineraalivärejä sekä synteettisiä. 

Valitse värit 

Värien valinta on yksi hauskimpia asioita saippuoiden suunnittelussa. Tässä muutama vinkki alkuun. 
  • Yhdellä mica -värillä voit tehdä useita eri sävyjä säännöstelemällä värin määrää. Esimerkiksi aktiivihiilellä voi tehdä harmaita raitoja tai ihan pikimustaa. 
  • Murretut vastavärit näyttävät kivoilta yhdessä. Esimerkiksi murrettu lila, jonka vastaväri on keltainen, sopii hyvin yhteen kullan kanssa. 
  • Valkoinen massa vaikuttaa väriin aika paljon. Se vaalentaa lopputulosta merkittävästi, minkä olet ehkä jo huomannutkin ensimmäisissä kokeiluissa. 

Tuunaa saippuoita 

Saippuoiden maailma on ihan loputon. Voit lisätä saippuaan vaikka glitteriä tai väriksi sopivaa spiruliinaa. Testaamalla saat selville kaikista parhaimmat yhdistelmät. 

Sekoita lisäaineita mukaan sirottimella tai suoraan annostelemalla. 

Kuorivista ainesosista kokeile vaikka jauhettua aprikoosin siementä, suolaa tai kahvinpuruja, kaikki käy. Suolaa voi sekoittaa joukkoon vaikka siten, että kaataa sen ensin muotin pohjalle ja sitten sekoittaa saippuamassaa varovasti joukkoon. Saippuasta tulee hieman huokoisempi, mutta suolan kuoriva ominaisuus säilyy.   

Tuoksujen maailmaan emme tässä kurssissa menneet vielä ollenkaan. Tuoksut vaikuttavat hieman massan käyttäytymiseen ja ne voivat olla vähän oikukkaita. Siksi on ensin hyvä harjoitella saippuan teon perustekniikka ja sitten vasta ottaa tuoksutkin mukaan. 

Joissakin tuoksuissa on värjääviäkin ainesosia, kuten vaikka appelsiinissa tai patchulissa. Tuoksuista olisikin ainesta ihan omaksi kurssiksi! 

 

Kysy lisää!

Tuliko hankaluuksia saippuan teossa? Meiltä voi aina kysyä lisää ohjeita ja vinkkejä. Ota yhteyttä somessa Verstas247: Facebook ryhmässä tai laita viesti Instagramissa

Me järjestetään myös silloin tällöin yhteisiä saippuakurssi -tapahtumia online. Tule ihmeessä mukaan!