Mallitilkku on ajanhukkaa? Näin saat irti parhaat tulokset neulomisen tylsimmästä tehtävästä.

Etkö ikinä neulo mallitilkkuja?  Ehkä kannattaisi harkita uudelleen.
Tällä kertaa tutustutaan neulojan työkalupakin salaiseen aseeseen, eli mallitilkkuun.
Mikä se on, mitä sillä voi tehdä ja voisko sen vain jättää väliin.

 

 

Harva asia jakaa neulojia niin jyrkästi kahteen leiriin kuin mallitilkut. Kun puhe kääntyy tähän harmittomalta vaikuttavaan neuleen palaseen, väki kaivautuu poteroihinsa kuin laskiaispullamäessä. Onko hillo vai mantelimassa parempaa kalpenee, sillä toisin kuin neulepuikoissa ja lankasaksissa, pullassa ei ole teräviä osia.

Moni neuloja tunnustaa tämän valmisteluvaiheen tehtävän hyödyt, mutta tuskailee silti sen toteuttamisessa. Kun inspiraatio valtaa mielen ja se uusi, ihana paitaohje puskee jo ulos printteristä, ei voisi vähempää kiinnostaa alkaa laskea jotain kerroksia tai suhata edestakaisin vertailemassa eri puikkojen vaikutuksia neulepintaan. Tylsää!

Osalla neulojista voi myös olla hieman hukassa, mikä mallitilkun pointti on ja miten sitä voi hyödyntää optimaalisesti. Käydään seuraavaksi läpi, mikä mallitilkku on, miten sitä voi käyttää ja kuinka sellainen kannattaa neuloa.

 

Mikä on mallitilkku?

 

Yksinkertaisimmillaan mallitilkku on tasona, eli edestakaisin neulottu neliö sileää neulosta. 

Sitä voidaan hyödyntää monilla eri tavoilla neulomisen tukena ja esimerkiksi neulesuunnittelijoiden työssä mallitilkun avulla voidaan kaavoittaa ja sarjoa neuleohjeita ilman kokonaisen mallityön neulomista. Jokaisella neulojalla on omanlaisensa neulekäsiala ja ne voivat erota toisistaan paljonkin. Mallitilkun avulla voidaan välttää suurin osa tilanteista, joissa valmis neule onkin väärän kokoinen valmistuttuaan.

Neulesuunnittelijat ilmoittavat ohjeissaan aina ohjeessa käytetyn neuletiheyden, jotta neuloja voi puikkovalintansa avulla mätsätä oman tiheytensä ohjeeseen ja tälla tavoin saada ohjeessa ilmoitetun kokoisen lopputuloksen. Ohjeen koot ja silmukkamäärät on laskettu ohjeessa ilmoitetun neuletiheyden perusteella ja jos neulojan tiheys eroaa ohjeesta, lopputulos on väistämättä eri kokoinen.

 

Mallitilkun avulla voi:

  • Testata erilaisia neulemalleja, kuten pitsejä, palmikoita tai patenttia
  • Ottaa tuntumaa eri puikkoihin tai lankoihin
  • Määrittää sopiva puikkokoko, jolla oma neuletiheys vastaa ohjeen tiheyttä
  • Laskea silmukka- ja kerrosmääriä, kun suunnittelet tai muokkaat neuleohjetta

 

Suru puserossa? Mallitilkun avulla voit välttää liian pitkät hihat ja helmat.

Mitä neuletiheys tarkoittaa?

 

Neuletiheys tarkoittaa neuloksen tiheyttä, eli kuinka monta silmukkaa ja kerrosta mahtuu tietylle alalle. Pienillä puikoilla ohuesta langasta neulotussa neuloksessa silmukoita on tiuhemmassa kuin samasta langasta paksuilla puikoilla neulotussa.

Neuletiheys vaikuttaa neuleen laskeutuvuuteen ja kestävyyteen. Villasukissa neuletiheyden olisi hyvä olla suuri, eli neuloksen tiivistä ja tiheää, jotta sukka kestäisi kulutusta. Paidoissa ja huiveissa pienempi, eli harvempi tiheys taas tuottaa laskeutuvamman neuloksen, joka asettuu vartalolle paremmin.

 

Neuletiheys mitataan mallitilkun keskeltä, jossa neulos vastaa kaikkein todenmukaisimmin neulojan todellista neulekäsialaa.  Yleisin mittausmuoto on asettaa mittanauha tai viivoitin tilkun päälle ja laskea montako silmukkaa ja/tai kerrosta mahtuu 10 cm matkalle. Yleensä lasketaan puolen silmukan tai kerroksen tarkkuudella.

Neuletiheys ilmoitetaan ohjeissa esimerkiksi ”Neuletiheys: 32 s x 38 krs = 10 x 10 cm tasona neulottua sileää neulosta.”

Lankakerien vyötteissä ilmoitetaan myös usein neuletiheys kyseiselle langalle. Suurimman osan ajasta vyötteen neuletiheys on täysin hyödytöntä ja sillä ei tee mitään. Vyötteen tiheys on eräänlainen valmistajan suositus, että sillä tiheydellä neulottu neulos olisi langan valmistajan mielestä kyseiselle langalle oikein toimiva ja optimaalinen.

Jos neulot valmiilla ohjeella, seuraa aina ohjeen ilmoittamaa neuletiheyttä.

 

Mitä teen, kun ohjeen tiheys ja mallitilkun tiheys eivät täsmää?

 

Puikkokoko ja oma neulekäsiala vaikuttavat neuletiheyteen. Jokainen neuloo omalla tavallaan ja se voi olla tiukempaa tai löysempää riippuen langasta, puikkojen materiaalista tai jopa neulekuviosta.

Tämän vuoksi jokaista projektia varten olisi hyvä neuloa aina oma mallitilkkunsa. Neulekäsiala myös vaihtelee vuodenaikojen ja jopa mielentilan mukaan, joten edes vuodentakaista tilkkua ei välttämättä voi suoraan hyödyntää. Jännittävää dekkarisarjaa katsoessa neuloessa saattaa huomaamattaan kiristellä niin, että silmukat suorastaan natisevat!

 

Ohjeissa annetaan neuletiheyden lisäksi aina puikkokoon suositus. Avainsana on suositus. Sen on tarkoitus olla suuntima aiotusta kokoluokasta, jolla suunnittelijan mukaan pääsee lähelle oikeaa neuletiheyttä ja josta itselle sopivan puikkokoon testaaminen kannattaa aloittaa.

Kun tarkistetaan omaa neuletiheyttä, ensimmäinen mallitilkku kannattaa neuloa ohjeen suosittelemalla puikkokoolla. Sen jälkeen mitataan tilkun tiheys ja verrataan sitä ohjeessa ilmoitettuun. Mikäli oma tiheys on tiukempi, eli neuletiheys on suurempi, otetaan ratkaisuksi paksummat puikot ja neulotaan uusi tilkku. Jos oma tiheys on löysempi, eli tiheys on pienempi, otetaan vastaavasti pienemmät puikot.

 

Neuletiheyttä tarkistaessa silmukoiden lukumäärä on tärkeämpi kuin kerrosmäärä. On usein helpompaa neuloa enemmän tai vähemmän kerroksia kuin viilata silmukkamääriä uusiksi.

 

Paidan kokoiset mallitilkut voi olla aika työläitä pidemmän päälle.

 

Miten voin laskea silmukkamääriä mallitilkun avulla?

 

Kaavoitus ja sarjominen ovat oma oppialansa ja hyvin laajoja aiheita, joihin tässä ei mennä sen enempää.
Yksinkertaisimmillaan  homma menee jotakuinkin niin, että mallitilkusta mitatuilla tiheyksillä voi laskea silmukka- ja kerrosmääriä vaikka paitaa suunnitellessa. Tarvitset mitat kaikkiin eri kappaleisiin, laskimen ja aikaa pähkäillä.

Jos kappaleen leveys on 45 cm, kerrotaan neuletiheys silmukkaluvun (silmukkamäärä per 10 cm) 4,5:llä ja saadaan tulokseksi silmukkamäärän kappaletta varten. Pinta-alojen ja prosenttilaskujen kertaaminen voi olla avuksi tässä. Monet neulesuunnittelijatkin jakavat haastavan muotoisia kappaleita kolmioihin ja neliöihin laskujen helpottamiseksi. Säännöllisten muotojen kanssa voi olla helpompaa pelailla.

Neulominen ja erityisesti neuleiden muokkaaminen ja suunnittelu on suurelta osin matikkaa!

Jos lähdetään muokkaamaan neuleohjetta eri langanpaksuudelle, silmukka- ja kerrosmääriä joutuu luultavasti laskemaan täysin uusiksi. Se on täysin mahdollista, joskin työlästä ja silloin hyvä mallitilkku pelastaa monelta turhaumalta.

Ohjetta muokatessa täytyy ottaa huomioon muutosten vaikutukset kokonaisuuteen. Jos ohuemman langan vaihtaakin paksumpaan tai toisinpäin, valmiin neuleen laskeutuvuus, istuvuus  ja käyttömukavuus voi muuttua, vaikka mittasuhteet pysyisivät samoina.

 

Voinko skipata mallitilkun neulomisen ja siirtyä suoraan siihen inspiroivaan osuuteen?

 

Lyhyt vastaus on: Tottakai voit! Se on sinun neuleesi.

Neulominen on lopultakin henkilökohtainen harrastus ja sen myötä jokainen voi neuloa ihan omalla tyylillään ja tehdä omat ratkaisunsa ohjeiden ja suositusten suhteen. Mallitilkun neulominen ei ole millään muotoa pakollista, vaikka onkin erittäin hyödyllistä. Toiset neulojat saattavat vitsaillen sanoa tekevänsä paidan kokoisia mallitilkkuja, eli vasta paidan valmistuttua selviää, onko se sopivan kokoinen vai ei.

Mallitilkku on nimenomaan työkalu, jonka avulla voi halutessaan poistaa arvailun ja tuurielementin neuleprosessista silloin, kun neulojalle on tärkeää saada aikaan tietyn kokoinen lopputulos. Voi olla mukavampaa käyttää yksi neulepäivä mallitilkun kanssa veivaamiseen kuin purkaa kahden viikon tuotokset ekan sovitusvaiheen jälkeen tai todeta valmis verme aivan väärän kokoiseksi.

 

 

Näin neulot mallitilkun:

 

Jotta mallitilkusta saa kaiken kaivatun tiedon irti, se kannattaa tehdä huolella. Jos on tarkoitus lähinnä testailla puikkoja tai lankoja, voi luoda muutamankymmentä silmukkaa ja neuloskella ihan rauhassa sen kummemmin miettimättä. Mikäli tilkun on tarkoitus olla apuna puikkokoon määrittämisessä tai kaavoittamisessa, on hyvä kiinnittää enemmän huomiota tilkun kokoon ja muotoon.

 

  • Käytä samaa lankaa tai lankoja, joilla lopullinen työ neulotaan.
  • Jos projekti neulotaan suljettuna, eli pyöröneuleena, neulo tilkku myös pyöröneuleena.
  • Neulo samalla neuletekniikalla kuin varsinainen neule, eli kirjoneuleena, joustinneuleena, patenttineuleena, jne.  Jos neuleessa on eri tekniikoiden osioita, kannattaa määrittää jokaiselle tiheys omalla tilkulla.
  • Neulo riittävän suuri tilkku! Tilkun sopiva koko on noin 20 x 20 cm valmista neulosta.

 

Luo silmukat vapaavalintaisella tyylillä. Mallitilkku on hyvä tilaisuus harjoitella erilaisia luontimenetelmiä.

Osa neulojista neuloo mallitilkun reunoille helmineuletta, jotta valmis tilkku ei rullaisi reunoilta. Se on mainio kikka, joskaan ei pakollista.

 

Voit neuloa pyöröneuletilkun joko putkena kuin sukanvarren ja leikata sen auki mittausta varten tai neuloa tasona ja aloittaa jokaisen uuden kerroksen aina samasta reunasta. Tällöin tilkun taakse jätetään koko tilkun leveydeltä langanjuoksut, joiden avulla tilkun saa levitettyä auki mittausta varten.

Jos tilkkua ei ole leikattu saksilla, tilkun langat voi purkaa talteen, oikoa kastelemalla ja käyttää varsinaiseen projektiin.

 

Viimeistele tilkku kastelemalla ja muotoilemalla se kuivumaan tai vaihtoehtoisesti höyryttämällä ennen mittausta. Valmiit mitat tulisi aina mitata tilkusta, joka on viimeisteltyä kuten valmis neule, sillä osa langoista ja neulekuvioista venyy ja tasoittuu viimeistelyvaiheessa hyvinkin dramaattisesti.

Aseta mitta tilkun keskivaiheille ja laske silmukka- ja kerrosmäärät puolen silmukan/kerroksen tarkkuudella.

 

 

Oliko tässä sinulle uutta tietoa? Mikä yllätti?

Kuulutko tilkkujen suhteen hillo vai mant.. eiku tilkkujen neulojiin vai skippaajiin? Onko tilannetta, jossa tilkku on täysin turha? Kerro meille kommenteissa!